איך תשפיע מלחמת רוסיה אוקראינה על שוק המסחר? מה אמורים לעשות המשקיעים הפיננסים? ומה קורה בשווקים בשעת מלחמה. מומחי חברת Elite Platforms עם כל התשובות!.
הטיפים של Elite Platforms למסחר בזמן מלחמה
מלחמה בין מדינות או פלישה של מדינה אחת לאחרת, מאז ומתמיד נחשבה כאירוע שלילי, ללא קשר לגודל הסכסוך והיקפו. המלחמה למעשה מפרה את ה"שקט" הגלובלי וגורמת לאי יציבות גיאו-פוליטית וכלכלית כאחד.
חורבן, כאוס, אבדן בחיי אדם ורכוש, עלולים לגרום לתחושת פחד במוח האנושי ולעיתים רבות עלולים לגרום לאדם הפשוט לבצע פעולות חפוזות, כך שכל החלטה אשר מתקבלת מושפעת באופן ישיר מהמצב המנטאלי בו הוא נתון.
גם המשקיעים בשווקים הפיננסים הם בני אדם אשר מקבלים החלטות, ובמרבית המקרים יגיעו למסקנה דומה וכן לתחושה כי החלה אפוקליפסה של ממש, דבר אשר יוביל את השווקים להיכנע לאפקט ה"עדר" שבו כולם מנסים רק לברוח מהשווקים ולהיאחז בכספם. הדבר מוביל לשינוי הן במסחר במניות והן במסחר באופציות.
יחד עם זאת, אם ננתח מספר מלחמות או פלישות היסטוריות, נוכל לראות, כי דווקא תקופות כאלו היוו כר פורה והזדמנות נדירה להיכנס לשווקים, רגע לפני נסיקתם מעלה.
פלישתה של צפון קוריאה לדרום קוריאה-
בשנת 1950, צפון קוריאה פלשה לדרום קוריאה ופתחה כנגדה במלחמה.
פעולה זו, הכתה בתדהמה את המשקיעים בארה"ב, מאחר ומדובר היה במהלך בלתי צפוי לחלוטין ועם פתיחת יומו הראשון של המסחר בוול-סטריט, מדד הדאו ג'ונס (DOW JONES ) ספג ירידה של 4.7%, אך תוך מספר חודשים לאחר מכן, השוק התאושש ועד סיום המלחמה, בשנת 1953, המדד רשם עליה של קרוב ל60%, שהיוותה שיעור צמיחה שנתי של 16%!
מלחמת ויאטנם –
אחת מהמלחמות הידועות שידע העולם, היא מלחמת ויאטנם אשר החלה בשנת 1959.
המלחמה התנהלה בין צפון ויאטנם לבין דרום ויאטנם וארצות הברית. מרגע תחילתה, שוק המניות לא הפסיק לצמוח ולמעשה בסיום נסיגתם של חיילי ארה"ב מאדמת ויאטנם, שוק המניות השלים עליה של 43%, דבר אשר היווה עליה ממוצעת שנתית בשיעור של 5%.
פלישתה של ארצות הברית לאפגניסטן-
בספטמבר 2001, חתם הנשיא (דאז), ג'ורג' וו.בוש על אישור בשימוש בכח צבאי כנגד אפגניסטן ובכך למעשה החל במלחמה כנגדה. הנוכחות הפיזית של ארצות הברית באפגניסטן הסתיימה רשמית לאחר כ-20 שנים, עד ל30.08.21.
אמנם לא ניתן לגמרי למדוד את השפעת המלחמה על ביצועי השווקים, לאור העובדה כי היא נמשכה כשני עשורים, אך בוודאות ניתן לקבוע כי במשך אותם עשורים שוק המניות חווה תקופות של צמיחה מתמדת, למעט השנים בהם העולם חווה משברים פיננסיים (בשנת 2008 וכן בשנת 2020 בעקבות פריצת מגיפת הקורונה).
כך גם, ישנם סקטורים שלמים אשר לא הושפעו כלל מהמלחמה באפגניסטן, כמו למשל:
- סקטור הנדל"ן אשר רשם עליה של 63.7%,
- סקטור חברות הביטוח אשר צמח ב131%,
- סקטור מערכות המחשוב אשר עלה ב168%.
אם נרצה להמחיש בדוגמא פשוטה, כמה השקעה של 10,000$ במדד ה- 500S&P הייתה מניבה מאותה תקופה, היינו מגיעים לתוצאה של כ- 62,000$ (!).
נסכם כי המכנה המשותף לכל המקרים, מבחינת ביצועים היסטוריים בתקופת מלחמה הוא- נטייה לתנודתיות בשווקים (בתקופת הזמן הראשונית בעיקר), ירידת מחירי המניות (כתוצאה מחוסר וודאות ופחד), המלחמה שוככת בחלוף הזמן, התנודתיות יורדת בהדרגה ולבסוף מחירי המניות מטפסים.
יחד עם זאת, חשוב לציין למרות כל הנכתב לעיל, במקרה הנוכחי, הירידות נובעות מגורמים נוספים וחזקים במיוחד, כגון: הפסקת הדפסות הכסף ועליות הריבית החדות הצפויות בעקבות האינפלציה הגבוהה, מה שכמובן יכביד על השוק בלי קשר לנעשה בזירה הגיאו-פוליטית, אך חשוב להכיר גם את האספקט ההיסטורי והפחות אינטואיטיבי אשר הוצג כאן.
אזהרת סיכון: אין לראות במידע המפורסם משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ ו/או הכוונה ו/או המלצה למסחר מכל סוג שהוא. כמו כן, המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. המסחר בשוק ההון טומן סיכון רב עד לאיבוד סכום ההשקעה ואינו מתאים לכל אחד.
אודות ElitePlatforms
ElitePlatforms היא נציגות התמיכה של TradeStation בישראל, TradeStation היא פריים ברוקר אשר מספק פלטפורמת מסחר בשוק ההון. החברה הינה עטורת פרסים המדורגת על פי מצביעי מגזין "Stocks and Commodities" בראש מדדי מערכות וכלי המסחר 14 שנים ברציפות.
לאחרונה TradeStation השיקה את גרסה 10, המביאה את יכולות המסחר במניות, נגזרים ואלגו ליכולות חדשות.