
השכרת דירה היא עסקה משמעותית עבור משכירים, בין אם מדובר בהשכרה למשפחה או לסטודנטים. כדי להבטיח חוויה חיובית ומוצלחת, הנה מספר דברים חיוניים שכל משכיר חייב לבדוק לפני חתימה על חוזה שכירות:
בדיקת רקע של השוכרים – ללא קשר לסוג השוכרים, חשוב לבצע בדיקת רקע יסודית. אם מדובר במשפחות שרוצות להשכיר את הנכס רצוי לבדוק את ההיסטוריה התעסוקתית והיציבות כלכלית של המועמדים. אם מדובר בסטונדטים המעוניינים להשכיר את הנכס רצוי לבקש מהם המלצות מהמוסד האקדמי או ממשכירים קודמים. בנוסף לברר האם יש להם מקור הכנסה יציב כדי להימנע ממצבים לא נעימים והפרות חוזה. בדיקה זו תעזור להבטיח שהשוכרים אמינים ומסוגלים לעמוד בתשלומי השכירות.
- הגדרת תנאי התשלום – כדי להימנע ממקרים של "סחבת" או אי הבנות מיותרות יש לקבוע בבירור את תנאי התשלום בחוזה. התייחסו למועד התשלום החודשי, שיטות תשלום מקובלות ( העברה בנקאית, צקים) ואף ציינו את התייחסותכם על איחור בתשלום (דוגמת קנסות). חשוב שאם מדובר בסטודנטים שרוצים לשכור את הדירה תשקלו לדרוש ערבות הורים או תשלום מראש לתקופה ארוכה יותר.
- ביטוח דירה- ביטוח דירה הוא נושא קריטי שיש לכלול בחוזה ועל שני הצדדים למלא את חלקם. מצד המשכיר יש לוודא שאכן יש ביטוח מבנה מקיף ומצד השוכרים רצוי שיעשו ביטוח תכולה כדי להגן על המוצרים יקרי הערך שלהם בדירה. ביטוח תכולה נועד לכסות את ערך הפריטים שיש בדירה כמו: רהיטים, מכשירי חשמל, תכשיטים ועוד.
- מדיניות שינויים ותיקונים בדירה – יש להגדיר בירור מהם גבולות הגזרה של מידת השינויים שהשוכר יכול לעשות בדירה – יש להתייחס לאילו שינויים מותרים (אם בכלל) בדירה לדוגמה: הוספת פרקט, ארונות קיר, בניית קירות גבס ועוד בנוסף יש להחליט על מי חלה האחריות של תיקונים שונים כמו סתימות, מזגנים וכו. למשפחות, יתכן שתרצו לאפשר יותר גמישות בעיצוב הדירה. לסטודנטים, כדאי להיות מחמירים יותר.
- כללי התנהגות ומגבלות – רצוי לקבוע מגבלות מסויימות על מנת לשמור על הנכס ונוחות הסביבה וזאת רצוי לעשות לפי סוג השוכרים בין אם משפחה או סטודנטים. לדוגמה עבור משפחות רצוי להתייחס לרעש, עישון, חיות מחמד. עבור סטודנטים רצוי להתייחס למסיבות, אורחים שנשארים לישון ואף שעות שקט.
- מצב הדירה – רצוי שלפניכניסת השוכרים תתעדו את מצב הדירה באמצעות תמונות או וידאו וזאת כדי לראות באיזה מצב נתן הנכס לשימוש השוכרים מתוך ציפייה או דרישה לקב את הנכס לכל הפחות במצב הזה. בנוסף בצעו סיור משותף עם השוכרים לזיהוי והצפת בעיות קיימות. זה חשוב במיוחד כשמשכירים לסטודנטים, שעלולים להיות פחות זהירים עם רכוש שאינו שלהם.
- הגדרת תקופת השכירות ותנאי חידוש – נתון שהכרחי להיות בחוזה הוא משך תקופת השכירות, תנאים לחידוש והתייחסות להודעה מראש על פינוי או חידוש. לסטודנטים, שקלו להתאים את החוזה לשנת הלימודים האקדמית.
- זכויות וחובות של כל צד – רצוי לציין בחוזה ולהזכיר בעת החתימה את זכויות הגישה שלכם המשכירים לדירה, חובות השוכרים בתחזוקה השוטפת לרבות אחריות על תשלומי ארנונה, מים, חשמל וגז (אם יש שימוש). הבהירו נקודות אלו במיוחד לסטודנטים, שעבור רבים מהם זו חוויית השכירות הראשונה.
- תנאי סיום החוזה ופינוי – הגדירו בבירור מהו תהליך החזרת הדירה בתום השכירות, מה הם התנאים להחזרת הפיקדון וקנסות אפשריים על נזקים או הפרות חוזה.עבור משפחות, שקלו להיות גמישים יותר בתנאי היציאה. לסטודנטים, הקפידו על כללים ברורים לגבי מצב הדירה בעת העזיבה.
חתימה על חוזה שכירות היא צעד משמעותי הן עבור המשכיר והן עבור השוכר. על ידי בדיקה קפדנית של הנקודות הללו, תוכלו למזער סיכונים ולהבטיח חוויית שכירות חיובית לכל הצדדים. זכרו להתאים את החוזה לסוג השוכרים – משפחות עשויות להעריך יציבות וגמישות, בעוד שסטודנטים עשויים להזדקק להנחיות ברורות יותר. בכל מקרה, תקשורת פתוחה וציפיות ברורות הן המפתח להצלחה בהשכרת דירה.